Myšlenkové mapy pro lepší plánování - QC Group.cz

Mozek většiny z nás ve skutečnosti nepřemýšlí v řádcích s odrážkami, ale naopak má tendenci k rozbíhavosti myšlenek, jejich doplňování a upřesňování. A k tomu přesně slouží myšlenkové mapy.  K zachycení přelétavého toku myšlenek do logických celků. Jejich postupného doplňování a vylepšování. Hodí se k rozlousknutí jakéhokoliv tématu od napsání odborného článku, směrnice, vytvoření okruhů otázek k auditu, naplánování důležité akce nebo vytvoření seznamu věcí na dovolenou.

Myšlenková mapa je takový grafický pavouk se základním tématem uprostřed, které chcete vyřešit. Okolo něj se všechno točí a odvíjí vaše nápady. K vytvoření myšlenkové mapy potřebuje prakticky jenom papír a tužky. Pro kreativní jedince se doporučuje používat barvy, protože barevné věci si pamatujeme lépe než černobílé. Ale i černá je dobrá.

Návod jak na myšlenkovou mapu

Protože nejlepší je jít příkladem, ukážeme vám, jak jsme si s pomocí myšlenkové mapy naplánovali 3. ročník kvalitní konference QC FORUM 2019.

Doprostřed papíru napíšete vaše téma, cíl, nápad, projekt a zvýrazníte ho, aby bylo dobře viditelné.

V druhém kroku si okolo hlavního tématu zaznamenáte všechny důležité oblasti, které se vašeho úkolu či projektu týkají. Spojíte je s hlavním slovem výraznými čarami. Výhodou je, že můžete i zpětně doplňovat další okruhy, když vás později napadnou.

 

Následuje dělení těchto oblastí na další a další podrobnější detaily.

 

A pokračovat můžete rozpracováváním jednotlivých témat prakticky do nekonečna.

 

Tak a máte hotovo. Nyní máte kompletní přehled, co všechno se skrývá pod vaším tématem. Všechny důležité věci a dílčí úkoly jsou zaznamenané, takže kdykoliv stačí mrknout na tuto myšlenkovou mapu a všechno vám bude hned jasné. Je to opravdu jednoduché, efektivní a rychlé.

Myšlenkové mapy na počítači

Vyznavači IT aplikací určitě ocení online nástroje, které i v online světě dokáží rozvíjet kreativitu, myšlenky větví do všech stran a přinášejí nové a nové nápady. Umožňují mozku vnímat danou problematiku komplexně a propojují pravou a levou hemisféru.

Pokud nechcete používat papír a tužku, vyzkoušejte:

FreeMind
Mindomo
Slatebox

Jaké bylo QC FORUM v roce 2018?

S nadšením uděluji koferenci nejvyšší hodnocení za organizaci. Program konference byl doslova nabitý velice zajímavými přednáškami. Mě osobně velice zaujala přednáška pana Mgr. Miroslava Maňáska týkající se recyklace vody. Soustředila se na smart řešení, které je nutné aplikovat do nejen do řízení firem, ale také i institucí veřejného sektoru. Přednáška mne zaujala natolik, že jsem se rozhodla pana Maňáska a požádat o účast na Konferenci kvality 2019, kterou v Liberci organizuji.

Ing. Barbara Vítková, ředitelka společnosti
EFFEM BV, s.r.o.

Další ohlasy, které nás zahřály na duši a elektronické verze přednášek najdete na www.qcforum.cz.

Aktuální školení

8D report, 4. 4. online

Manažer kvality – komplexní vzdělávací cyklus, 9. 4. - 29. 5. Pardubice / online

Interní auditor ISO 9001, 9. 4. - 10. 4. Pardubice / online

Interní auditor ISO 9001 a ISO 14001, 9. 4. - 11. 4. Pardubice / online

Interní auditor ISO 9001, ISO 14001 a ISO 45001, 9. 4. - 11. 4. Pardubice / online

Požadavky ISO 9001, 9. 4. - 10. 4. Pardubice / online